Presunúť na hlavný obsah

Jedinečná vôňa a chuť čadčianskeho chleba bude navždy spojená s menom Jozefa Klieštika

Mesto

V týchto dňoch nás zastihla smutná správa. 2. augusta 2021 spomedzi nás navždy odišiel bývalý dlhoročný generálny riaditeľ Kysuckých pekární, a. s. v Čadci pán Mgr. Jozef Klieštik. V pamäti nám navždy zostane ako mimoriadne schopný a obetavý manažér, vzdelaný odborník, múdry, priateľský a láskavý človek. Popri svojej práci bol zanietený aj pre mnohé spoločenské, kultúrne a športové aktivity, ktoré dlhodobo zo svojho riaditeľského postu nezištne podporoval. Naše mesto tak stráca ďalšiu významnú váženú a uznávanú osobnosť, ktorá sa výrazne podieľala na jeho rozvoji a napredovaní v hospodárskej oblasti i v oblasti podpory a skvalitňovaní zamestnanosti a verejného života.

Mgr. Jozef Klieštik sa narodil 19. novembra 1949 v Čadci. Vyučil sa za elektromontéra v Ostrave (1968), neskôr absolvoval Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú (1976). Vzdelanie si doplnil aj pomaturitným vysokoškolským štúdiom (1985). Pracovne pôsobil v Rušňovom depe v Žiline (1970 – 1979) ako revízny technik lokomotív. Od roku 1979 pracoval v oblasti potravinárstva - v Stredoslovenských pekárňach a cukrárňach (SPC) v Čadci, v rokoch 1979 – 1984 ako mechanik – energetik, od roku 1984 ako vedúci technického úseku. V roku 1991 bol menovaný do funkcie riaditeľa čadčianskeho závodu SPC, štátny podnik Banská Bystrica. Funkciu riaditeľa zastával aj následne, keď bol podnik premenovaný (Kysucké pekárne a cukrárne, do r. 1994, resp. zmenil majiteľa či obchodnú značku). V súčasnosti je spoločnosť známa pod názvom Kysucké pekárne, a. s., výrobca pekárskych a cukrárskych výrobkov pod obchodnou značkou Vilija. Počas svojej dlhodobej kvalitnej manažérskej práce si J. Klieštik získal uznanie a úctu, zaslúžil sa o vybudovanie kvalitnej značky na slovenskom trhu, o rozvoj a zavádzanie nových progresívnych technológií a marketingu, o podporu zamestnanosti a vzdelávanie pracovníkov a najmä o spokojnosť zákazníkov. Spoločnosť pod jeho vedením šírila dobré meno Čadce a regiónu Kysúc. J. Klieštik bol aj veľkým podporovateľom a donorom kultúry, umenia i športu v našom meste.

Za svoju prácu získal mnohé rezortné vyznamenania a ocenenia. K najcennejším patrila Zlatá medaila Ministerstva pôdohospodárstva SR za dlhoročnú a úspešnú prácu v oblasti potravinárstva so zameraním na pekárenský priemysel (2016). 

V roku 2013 mu bola udelená Cena primátora mesta Čadca ako vyjadrenie úcty a vďaky za viac ako 20-ročnú vysoko profesionálnu riadiacu prácu v oblasti potravinárstva, za rozvoj hospodárstva a zamestnanosti v Čadci i regióne Kysúc, za aktívnu podporu kultúrnych a športových aktivít organizovaných na pôde mesta a jeho pozitívne  zviditeľňovanie v rámci Slovenska.

Kysucká kultúrna nadácia Bratislava ocenila celoživotné dielo Jozefa Klieštika v oblasti hospodárstva udelením čestného titulu Osobnosť Kysúc za rok 2016. 
Rozlúčka so zosnulým Jozefom Klieštikom sa uskutoční v sobotu 7. augusta 2021 o 12.00 hod. v kostole sv. Bartolomeja v Čadci.
Aj touto cestou vyjadrujeme rodine pána Jozef Klieštika hlbokú a úprimnú sústrasť. 

Česť jeho pamiatke!

Rozhovor: Jozef Klieštik: Najdôležitejšie je pomáhať ľuďom a svojím blízkym